Opcje przeglądania
Cena
  • od
    do
Producenci
Paczkomaty InPost
Paczkomaty InPost

Przyprawy korzenne

Przyprawy korzenne to nie tylko przyprawy które pozyskuję się wyłącznie z korzeni roślin. Najważniejszym zastosowaniem oraz najbardziej charakterystycznym będzie dla tej grupy roślin, korzenny zapach i smak. Przyprawy korzenne mogę być ostre jak w przypadku imbiru lub  słodkie jak w przypadku cynamonu. Goździki są najpowszechniejszą z przypraw korzennych do goździków mogą również dołączyć anyż gwiaździsty oraz ziele angielskie. Mieszanka z której składa się przyprawa do piernika czy grzańca pochodzi właśnie ze składników pochodzących z tej grupy przypraw korzennych.

Przyprawy korzenne

ANYŻ MIELONY ANYŻ MIELONY
Cena:

5,17 zł

zobacz więcej
ANYŻ ZIARNO ANYŻ ZIARNO
Cena:

5,93 zł

zobacz więcej
CYNAMON KORA CYNAMON KORA
Cena:

6,19 zł

zobacz więcej
CYNAMON LASKA CYNAMON LASKA
Cena:

5,71 zł

zobacz więcej
CYNAMON MIELONY CYNAMON MIELONY
Cena:

5,17 zł

zobacz więcej
GOŹDZIKI CAŁE GOŹDZIKI CAŁE
Cena:

10,90 zł

zobacz więcej
IMBIR MIELONY IMBIR MIELONY
Cena:

5,50 zł

zobacz więcej

Przyprawy korzenne – zastosowanie 

Najchętniej po aromatyczne posiłki sięgamy jesienią i zimą, w kuchni królują szczególnie w okresie świątecznym. Przyprawy korzenne takie jak anyż gwieździsty, goździki czy cynamon to świetne dodatki do pulpetów, wędlin, pieczeni i różnego rodzaju dań obiadowych. W większości przypadków sprawdzają się zarówno w posiłkach na ciepło, jak i na zimno.

Przyprawy korzenne na co dzień

Przyprawy korzenne są nie tylko nieodłącznym elementem kuchni świątecznej, ale także doskonałym dodatkiem do wielu innych potraw na co dzień. Ich intensywne aromaty i charakterystyczne smaki wzbogacają dania, nadając im wyjątkowy smak.

Te aromatyczne dodatki doskonale komponują się z mięsem, nadając mu głębszy smak i aromat, dzięki czemu posiłki mięsne zyskują na wyrazistości. Dotyczy to także ryb — mogą służyć jako składniki marynaty lub do przyprawiania ich przed obróbką cieplną: smażeniem, pieczeniem lub grillowaniem. Dobrze komponują się też z warzywami takimi jak dynia, marchew, buraki czy bataty. Dodatek cynamonu, imbiru, kurkumy czy kardamony podkreśli naturalną słodycz warzyw i nada posiłkom smakowitego kontrastu.

Porządna dawka kardamonu, imbiru oraz kurkumy to też nieodzowny dodatek do orientalnych dań z ryżem takich jak na przykład curry. Pikantne i aromatyczne dodatki sprawią, że ryż albo kasza zupełnie zmieni swój charakter.

Korzenne nuty w deserach i napojach

Oprócz standardowych posiłków przyprawiać możemy także dania z zupełnie innego bieguna kulinarnego. Prym będą wiodły cynamon, gałka muszkatołowa, imbir, goździki i anyż gwieździsty: możemy dodać je do ciast (każdy wie, że szarlotka z cynamonem nie ma sobie równych), ciastek czy musów. Można śmiało stwierdzić, że nie można zrobić pierników bez takiej aromatycznej mieszanki. To dzięki przyprawom korzennym słodkie wypieki nabierają głębi i charakteru.

Podobnie jest z napojami, zwłaszcza gorącymi: herbata, kawa czy gorąca czekolada przyprawiona szczyptą anyżu lub imbiru stanie się napojem, który rozgrzeje nas w chłodne wieczory. Nie zapominajmy oczywiście o grzanym piwie czy winie, które bez dodatku przypraw korzennych będą płaskie w smaku.

Dlaczego warto mieć przyprawy korzenne?

Przyprawy korzenne są aromatyczne i kojarzą się przyjemnie oraz są pełne zdrowotnych właściwości. Mają w sobie naturalne związki chemiczne o działaniu przeciwzapalnym. Na tym polu wyróżnia się kurkuma czy cynamon. 

Imbir odpowiedzialny jest za nasz metabolizm, a goździki działają przeciwbólowo.

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl