Przepis na Cynamonowe bułeczki 0
Przepis na Cynamonowe bułecki
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Przepis na cynamonowe bułeczki 😋
 
👍Składniki 👍
☑️ ciasto
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 7g drożdży instant
  • 500g mąki pszennej
  • 50g cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 70g miękkiego masła
do posmiarowania:
(1 jajko + 2 łyżki mleka)
☑️ nadzienie
  • 70g masła
  • 20g cynamonu
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
(trzcinowego lub białego)
  • skórka starta z połowy cytryny
☑️ lukier
  • sok z 1 cytryny
  • około 1,5 szklanki cukru pudru

👍Sposób przygotowania👍

 
1️⃣ Do ciepłego mleka wsypać drożdże instant, wymieszać i odstawić na 5 minut. Drożdże świeże
dokładnie rozetrzeć z łyżeczką cukru, następnie dodać łyżkę mąki oraz 50 ml mleka,
wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 10 minut.
 
2️⃣ Mąkę przesiać do miski, dodać cukier i sól. Wymieszać, zrobić wgłębienie, wlać w nie mleko
z drożdżami instant lub rozczyn ze świeżych drożdży + resztę mleka. Wszystko wymieszać łyżką.
 
3️⃣ Następnie zacząć wyrabiać ciasto dodając jajko i żółtka. Po ok. 5 minutach wyrabiania dodać
masło i dalej wyrabiać (ręcznie, hakiem miksera planetarnego lub w maszynie do chleba)
przez ok. 10 minut aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Przykryć folią i odstawić
na 1 i 1/2 godziny do wyrośnięcia.
 
4️⃣ Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnicę lub blat i wygniatać przez chwilę pozbywając się
pęcherzy powietrza. Ciasto podzielić na 2 części i każdą rozwałkować na placek
o wymiarach 30 x 30 cm. Placki z ciasta kolejno smarować roztopionym masłem
i posypać mieszanką cynamonu, cukru wanilinowego, drobnego cukru i startej skórki.
przygotowanie
 
5️⃣ Zawinąć ciasto w roladki i każdą pokroić w poprzek na 12 plasterków o grubości ok. 2 cm.
Wszystkie ułożyć na dużej prostokątnej blaszce z zachowaniem odstępów.
Odstawić na ok. 45 minut do wyrośnięcia.
 
6️⃣ Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wierzch bułeczek posmarować roztrzepanym z mlekiem
jajkiem i piec na złoty kolor przez ok. 20 minut. Po upieczeniu polać lukrem:
zagotować sok z cytryny, dodać cukier puder i wymieszać.
 
Smacznego! 🤩

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl